A beteges féltékenység mindig előfordul egy párkapcsolatban. De hol van a határ? Mi a természetes féltékenység? Biztos, hogy önbizalomhiány az oka a féltékenységnek? A szerelemféltés okainak feltárása és kezelése általában személyes feltárást és szükség esetén terápiás segítséget igényel, néhány egyszerűbb gondolattal szeretnék ezúttal szolgálni

Bármely évszakban bukkanjon is fel a féltékenység szorongató érzése, a kiváltó oka mindig ugyanaz, az önbizalomhiány – állítják egyesek. Ez azonban nem mindig igaz. Sokan úgy is féltékenyek, hogy elhiszik, hogy valóban ők a párjuk legmegfelelőbb társai, de mégis folyton a szemük előtt lebeg, hogy vannak náluk szebbek, okosabbak és vonzóbbak is.

A beteges féltékenység leküzdése

A féltékenység kezelésére, “gyógyítására” számos módszer létezik. Ha megfogadunk néhány tanácsot, könnyen elháríthatjuk a nyári csábításokat.

Ha a kedvese féltékeny

1) A beteges féltékenység leküzdhető, hogyha biztosítjuk párunkat érzéseink felől! Ön eleget szokta mondani, hogy szereti őt? Fejezze ki magát bátran! Dicsérje gyakran!

2) Kérje meg a párját, hogy segítsen Önnek! Szólítsa fel bármire, akár egyszerű feladatok elvégzésére is: például mosogasson el, vagy ha ügyesen barkácsol, készítsen egy éjjeliszekrényt. De kérje ki a tanácsát abban is, hogy segítsen Önnek például a jövbeli tervek kialakításában, a célok meghatározásában, munkahelykeresésben. Egy féltékeny embert – ha érzi, hogy segíteni tudjuk az életünket – megnyugtatóan érinti az, ha részt tud venni a mindennapjainkban.

Ha Ön féltékeny

0) Nulladik lépésként gondolkodjon el azon, hogy félelme mennyire reális. Többször is előfordult, hogy a kedvese okot adott a helyzetre? Mérlegeljük kedvesünk viselkedését: közeledik-e hozzánk, igyekszik-e szabadidejét velünk tölteni, figyeli-e kívánságainkat, megteszi-e, amit kérünk tőle?

1) Amennyiben igen, valószínűleg semmi okunk a beteges féltékenységre. Bár valószínűleg Ön ezen már túlesett. Kérdezzünk meg egy kívülállót, hogyan látja kapcsolatukat. Előfordul, hogy érdemes megszívlelni egy pártatlan véleményt. Ha úgy érezzük, féltékenységünk mindennapos probléma a kapcsolatban, keressünk fel egy szakembert, akivel bátran megosztjuk félelmeinket.
2) A féltékenység leküzdése, legyőzése: kutasson a múltban! Volt-e olyan, hogy úgy érezte, hogy a párjának nem tud valamiben segíteni?

Egyéb lehetésgesokai a beteges féltékenységnek:

1) Gyermekkorban a szülők nem erősítették meg a fiatal önbizalmát. Ilyenkor kialakulhat beteges féltékenység, bár önmagában ez azért nem okoz ilyet gyakran.

2) Félrelépés okozta lelkiismeret-furdalás. Ilyenkor a párját megcsaló fél saját bűntudatát vetíti ki kedvesére, s őt vádolja azzal, hogy másra kacsingat. Ezért vizsgáljuk meg lelkiismeretünket. Ha van takargatnivalónk kedvesünk előtt, talán érdemesebb őszintén beszélgetni vele, mint hogy őt vonjuk kérdőre.

Kapcsolódó cikkek a beteges féltékenység témakörében:
Féltékenység portál
Féltékenység leküzdése
Féltékenység okai
Féltékenység kezelése
Féltékenység meghatározás
Féltékenység pszichológia
Féltékenység gyógyítása
Féltékenység idézet
Féltékeny
Féltékenység: zöld szemű szörny
Beteges féltékenység: betegség?

Ha a féltékenységgel kapcsolatban többet is szeretne megtudni, töltse le ingyenes minikönyvemet, amelyből a párkapcsolati konfliktusok kezelésének legfontosabb lépéseit ismerheti meg.