Amikor ez a kellemetlen téma kerül szóba, számos történetet le lehetne írni róla. Én magam naponta kapom azokat a leveleket, amelyekben arra kérnek, hogy adjak tanácsot. 14 napos online megcsalás-kezelési tréningemet rengeteg pár végzi el, és csak ezekből egyértelműen kirajzolódik: a hűtlenség nem egy-egy pár ritkán előforduló problémájáról van szó, hanem szinte minden kapcsolat érintetté válik.

A levelek és megkeresések sokszor arról szólnak ráadásul, hogy ami történt, az igencsak váratlanul érte a megcsalt felet. A példa kedvéért az imént beleolvastam néhány e-mailbe, és ezeket gyűjtöttem ki:

  • „3 hónap után otthagyott valaki másért”
  • „1 év után megcsaltak”
  • „4. házassági évfordulónkon derült ki, hogy van egy több hónapos kapcsolata”
  • „13 gyönyörű év után a munkahelyén csavarta el a fejét az egyik kollégája”
  • „26 év házasság után fogta magát, és elköltözött”

A  lényeg

Amikor valaki megcsalja a párját, akkor előzetes megegyezés nélkül megszegi az állhatatos és kitartó ragaszkodás parancsát. Ez a megcsalások lényege. Az, hogy a másik tudta és egyetértése nélkül történik meg a külső viszony létesítése.

Ha tehát valaki egy komoly flörtbe vagy akár szexuális együttlétbe kezd egy másik emberrel, akkor elsődlegesen nem az a probléma, hogy ezt teszi. Hanem az, hogy ezen nincs közös döntése a párnak. A házasságtörés azért rossz, mert  az áldozatának nincs tudomása, egyetértése a másik fél tettéről.

Amikor egy pár szakítással fejezi be a kapcsolatát, és utána az egyik fél valaki mással kezd el ismerkedni, azzal nincs semmi probléma. Hiszen a korábbi kapcsolatát lezárta, megegyezett a párjával abban, hogy a továbbiakban már nem lesz hűséges. Hogy úgy mondjam, “jogossá tette” a hűtlenségét, hiszen a szakítás után már nem beszélhetünk hűtlenségről, megcsalásról.

Fontos: előfordulhatnak olyan helyzetek, amelyekben egy pár a szétválás mellett dönt. Amíg viszont tart a kapcsolat, addig elég egyértelműek a játékszabályok, függetlenül bármilyen körülménytől: a hűtlenség kizárva.

A megcsalás részleteiről olvashat az oldal alján ingyenesen letölthető minikönyben!

Rengeteg hasznos tanácsról olvashat az oldal alján ingyenesen letölthető minikönyben!

Melyek a megcsalás legjellemzőbb esetei?

1# Az egyik fél energiát fektet be egy harmadik személlyel való kapcsolatába, mert szerelemhez hasonló érzései vannak iránta.

2#Az egyik fél titokban találkozgat, együtt jár egy harmadik személlyel.

3#Az egyik fél szexuális kapcsolatot létesít egy harmadik személlyel.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy amikor egy párkapcsolatban az egyik fél félrelép, akkor – mivel fél a beismerés következményeitől – általában elhallgatja a tettét. A hűtlenség nagyon ritkán (bosszúvágy esetén ) történik tudatos döntés alapján. Sokkal jellemzőbb az, hogy a hűtlen fél belesodródik a történtekbe, szépen lassan fedezi fel önmagán is, hogy az érzései és tetti már a külső viszonyát táplálják. És az így okozott fájdalmas helyzettel nem könnyű szembenézni, általában a titokban tartás mellett dönt a hűtlen fél. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne sejthető, hogy vaj van a füle mögött. Nem kell ahhoz szakembernek lenni, hogy jól felismerhető egy ilyen helyzet, mivel vannak tipikus ismertetőjelei a hűtlenségnek.

Mik azok a jól ismert jelek?

1) Az egyik leggyakoribb jel az, amikor a félrelépő fél sokkal kedvesebb, figyelmesebb a másikkal. Ennek oka az, hogy a megpróbálja ellensúlyozni a lelkiismeret-furdalását. Ez azonban a félrelépés kezdeti időszakában jellemző csak. Ahogy komolyabbá válik az új viszony, úgy csökken a másik felé tanúsított érdeklődés. Ez a kedvesség tehát csak a félrelépés után közvetlenül tapasztalható a legtöbbször.

2) Ha a veszekedések során, de még békeidőben is az egyik fél nagyon gyakran utal arra, hogy mi lenne, ha véget érne a kapcsolatot, akkor megint csak szóba jöhet az, hogy “megcsalnak”.

3) Amikor valaki hűtlen a társához, akkor elkezd egyfajta csendes távolságot megtartani. Azt lehet észrevenni, hogy gyakorlatilag nem beszélget a másikkal, keveset érdeklődik, zavart. Ilyenkor nagy valószínűséggel van valami, amit még nem mondott el.

4) A hűtlenségre utalhat az is, ha az egyik fél feltűnően sokkal kevesebb energiát tesz bele a kapcsolatba, mint korábban. Kevesebbet dicsér, nem bókol, nem vasalja ki azt, amit korábban.

5) Gyakori, hogy az egyik fél azzal vádolja meg a párját, amit ő elkövetett. „Te mindig mások után koslatsz!” Így ugyanis könnyű kisebbíteni a félrelépés súlyosságát.

6) Aki félrelép, gyakran semmilyen érdeklődést nem mutat a párkapcsolat jövőjét illetően. Gyakori, hogy a megcsaló fél korábban szívesen tervezgetett a párjával, de később inkább hanyagolja a jövőbe vetett tervek és álmok témáját.

7) A hűtlenségre utal az is, amikor a hűtlen társ indokolatlanul izgatott lesz, ha olyan kérdéseket tesznek fel neki, hogy: „Mikor érsz haza?” vagy „Mi dolgod lesz ma?” Ilyen kérdések esetén megijed, mert attól tart, hogy talán már a másik sejt valamit.

Fontos! A megcsalás jeleiből soha nem lehet biztosan egy külső viszony meglétére következtetni. A legtisztább az, ha az érzéseinkről és benyomásainkról mélyen beszélgetünk a párunkkal. És ha már erről írok, szeretnék néhány hasznos gondolatot adni azoknak, akik a megcsalás “elszenvedői.

Nagyon érdekes megfigyelni, hogy amikor valakit megcsaltak, akkor általában az alábbiak valamelyike szerint érzi magát:

  1. lelkileg teljesen kiborul, idegileg kikészül

  2. szégyelli, hogy vele ilyen történt

  3. feldühödik a helyzeten és a párján

  4. nem akarja elveszíteni a párját

  5. csalódott, hogy beigazolódott az, amit sejtett.

Tilos megcsalás után alábbiak szerint viselkedni:

1) megsértődni

2) bánatosan elnézni

3) önsajnálatot kifejezni: „Hogy tehetted ezt velem?” “Jaj, megcsaltak!”

4) családtagokhoz, barátokhoz és barátnőkhöz szaladni lelki segítségért és tanácsért

A következőt érdemes tenni:

1) Beszéljen a párjával a részletekről!

Talán sok Olvasóm csodálkozik, hogy egy ilyen egyszerű dolgot leírok. Nos, azért írtam ezt le, mert nagyon fontos az, hogy amikor először szóba hozza a párjának, akkor tudja igazolni konkrét tényekkel, amit látott, hallott.

Ennek az a célja, hogy a beszélgetés ne abba az irányba menjen, hogy ki mond igazat és ki nem. Hajlamos lehet a párja ugyanis azonnal tagadni, ki magyarázni magát. Ami a helyzet megoldása szempontjából sajnos egyáltalán nem segít.

2) Legyen kemény az ügyet illetően, de lágy az emberhez! Ne tartozzon a bánatos megcsaltak nagy családjába!

Tegyük fel, hogy a párja félrelépett egy régi iskolatársával.

Mik szoktak ilyenkor megcsalás után a tipikus, de helytelen reakciók lenni?

1) „Te aljas, szemét. Hogy tehetted ezt?” (Bántás a másik felé.)

2) „Drágám, mi történt? Biztos nagyon eleged volt már mindenből… Mindenkivel megeshet. Igazából megértem. ” (A másik tettének „megértése”.)

A helyes reakció ez:

1) „Ez nagyon nincs rendben, amit csináltál. Ezt nem tudom elnézni. Akkor vagyok hajlandó Veled bármit is továbbcsinálni, ha mindent helyrehozol.

(Az ügyet illetően keményen.)

2) „Viszont nagyon szeretlek, és szeretném megérteni, hogy mi vezetett ide.  Tudom, hogy nem szándékosan akartál rosszat, hanem a kialakult helyzetben ilyen tudtál lenni. Nagyon szeretlek.”

(Az emberhez lágyan.)

Miért fontos az első mondat? Azért, mert tilos elnézni, szó nélkül hagyni azt, ha a másik ember felbontja a kapcsolat hűségességi megállapodását. Ezzel magával és a párjával rosszat tesz a hűtlen fél. Senkinek nem szabad elnéznie azt, hogy megcsalták. Ha valaki ezt elmulasztja, úgy azt sugallja, hogy a párja tette akár egy kicsit is elfogadható és megismételhető.

Miért fontos a második mondat? Az ügyet tekintve nincs jelentősége, de az emberi kapcsolat szempontjából nagyon lényeges, hogy kifejezzük a párunk felé azt, hogy megértjük és szeretjük, és hogy számíthat az együttműködésünkre. Az, hogy valaki hűtlen, soha nem azért történik, mert egy ilyen személy rosszándékú lenne. Sokkal fontosabb meglátnunk benne azokat a hiányokat, amelyeket a kapcsolatunkban megélt, és amelyeket sok esetben már gyerekkorából hordoz magával. (Erről részletesen további cikkeimben olvashat). És ezek összességében kell meglátnunk benne a jó és szerethető embert.

A stratégia lényege tehát az, hogy a párunkat külön kell tudni választani a tettétől. A tette minden feltétel nélkül el kell ítélni, az embert viszont szeretni kell, és így kell támogatni őt abban, hogy helyrehozza azt, amit elrontott.

További információkat itt is talál: megcsalás, hűtlenség, szerető, hűtlen, megcsalás jelek