Szüleink negatív véleménye a párunkról

Gyakran fordul elő, hogy egy szülő jó szándékból próbál hatni a gyermekére. „Nem eléggé iskolázott, keveset keres, túl kemény Veled, nem tisztel, kihasznál!” És még ehhez hasonló tanácsok tömkelegét kénytelenek sokan végighallgatni. Mit gondol, ezek a feszültségeket eltüntetik vagy inkább gerjesztik egy kapcsolatban? Hát igen.

Tovább

Második rész: Irányít, és érzelmileg zsarol az anyósom! Mi a megoldás?

A cikk első részében áttekintettük, hogy mi az érzelmi zsarolás lényege, és hogy mi húzódhat meg a hátterében. Ennek felderítésére egy leegyszerűsített modellt javasoltam. Emlékeztetőül újra bemutatom a triádikus kapcsolati modell dinamikáját.

Tovább

Irányít, és érzelmileg zsarol az anyósom! Mit tegyek?

Ez egy nagyon-nagyon nehéz kérdés. Mielőtt tippeket adnék, szeretnék egy kicsit belemenni a az ilyen kapcsolat dinamikájába, hogy megértsük mi, miért és hogyan történik. Szeretném leszögezni, azt a személyt lehet érzelmileg zsarolni, aki hagyja magát, mert nem ismeri fel, hol ér véget az irányító személyisége és hol kezdődik a sajátja. Valószínűleg a párunk az igazi […]

Tovább

Anyós hatása a párkapcsolatra

Rengeteg anyósos viccet ismerünk, amelyek mind arra, vannak kihegyezve, hogy párunk anyja mennyire negatívan befolyásolja életünket. De vajon ez tényleg így van? Egy anyós mindig csak átok lehet a párkapcsolatban? Remélem, hogy cikkemmel sikerül rávilágítanom, hogy ez nem feltétlenül van így, sőt bizonyos esetekben az anyós lehet áldás is.

Tovább

Anyós típusok II.: idegesítő, elviselhetetlen, gonosz anyós

  Legutóbbi cikkeimben egy pár hasznos gondolatot adtam már, de lehet, hogy egyik sem vált be, mert az az alapvető probléma, hogy anyósunk roppantul idegesítő. Nem bocsátkoznék elemzésbe, hogy mi lehet idegesítő anyósunkban, mert ez mindenkinek magáról szól, a saját érzékeny pontjairól. Mégis megpróbálok néhány színes használati utasítást adni, hogy ilyenkor mit lehet tenni.

Tovább

Anyós típusok I.: nemtörődöm anyósok

Sokaknak az okoz problémát, hogy az anyósa túlságosan beleszólt a gyerekének életébe. De mi van akkor, ha nekünk pont egy olyan anyósunk van, akit nem érdekel senki és semmi? Nem tudom, melyik szituáció a jobb, amikor anyósunk mindenbe beleüti az orrát vagy éppen semmibe. Az ideális anyós valahol a kettő között van. Nem állít be váratlanul, […]

Tovább

Mit tehetünk, ha az anyósunk beleszól a gyereknevelésbe és minden másba?

Egy gyermek életében nagyon meghatározó milyen családba születik. Fontos üzeneteket hordoz magában felnőttként, amit a szüleitől tanult és látott az életről. Ha szeretnénk, hogy öregkorunkban is megbecsült tagjai legyünk gyermekeink családjainak, mindenekelőtt tiszteletet mutassunk saját és társunk szülei felé. Ha azt akarjuk, hogy szeretettel vegyenek körül minket életünk alkonyán, akkor meg kell mutatnunk gyermekeinknek, hogyan […]

Tovább

Gyorstalpaló anyós problémára, avagy hogyan küzdjük le anyós/após-gondjainkat?

Kicsit humorosra veszem a figurát, mert az első és legnagyobb tanács, amit adhatok a témában: SOHA, SEMMIT NE VEGYÜNK VÉRESEN KOMOLYAN!!! Az élet egyéb területén sem, de főleg, ha a párunk édesanyjáról/édesapjáról van szó. Szándékosan nem csak az anyósokat emeltem ki, mert sokszor egy após is lehet nagyon bosszantó, elkeserítő, bántó. Ez a cikk gyakorlati […]

Tovább

Mi áll az anyós konfliktusok hátterében? (legfontosabb cikkem a témában)

Sok pár azért nem tud igazán boldoggá és önállóvá válni, mert valamelyik fél a párkapcsolatában nem tud felnőni teljesen. Ilyenkor a házastársi viszony a háttérbe szorul, mivel valamelyik fél a saját gyermeki életét éli tovább a szüleivel. Ennek vannak tipikus jelei:

Tovább

Párkapcsolati problémák megbeszélése az anyósunkkal?

Sokan ugyanis nagyon mélyen bántják a párjukat azzal, hogy a kapcsolatunknál előrébb helyezik a szüleiket vagy az apósukat, anyósukat. Ennek az egyik tipikus jele, amikor valaki a saját szüleivel, vagy pedig az apósával, anyósával beszéli meg a párkapcsolati problémáit. De vajon jót tesz-e ez egy kapcsolatnak?

Tovább
1 / 2 oldal12