Köszöntöm! :)

Szeretettel köszöntöm, dr. Mészáros Ádám vagyok, párkapcsolati mediátor és coach.

Bemutatkozásul hadd idézzek hamarosan megjelenő, Párkapcsolati Konfliktuskezelési Kézikönyv című könyvem előszavából:

dr-m-a“Gyakran kapok meghívást TV- és rádióműsorokba a párkapcsolati konfliktusok szakértőjeként. Merthogy a munkámban olyan pároknak segítek, akik mélypontra jutottak a kapcsolatukban.

És emiatt sokan képzelik azt, hogy mivel napi szinten, hivatásszerűen párkapcsolatokkal foglalkozom, ezért a házasságomban minden könnyű, szép és jó.

A valóság azonban az, hogy nekünk is vannak konfliktusaink a feleségemmel. Például pont a napokban is volt egy feszültebb nézeteltérésünk. Természetesen ezalkalommal is csak azért, mert a feleségem volt mindenben a hibás! Én szerencsére tökéletes voltam, mint mindig, és nagyon szerény is! 🙂

A tréfát félretéve: azt gondolom, hogy egyáltalán nem vagyok különb ember egyetlen Olvasómnál sem. Ezért aztán úgy tűnhet, semmi különlegeset vagy újat nem fogok tudni adni. Hiszen én is egy tipikus férj vagyok, aki néha megbántja a feleségét, olykor nehezen kér bocsánatot, és sokszor elfelejt fontos dolgokat. Figyelmetlen és nagyon elviselhetetlen tudok lenni.

Ha mégis tanulságosnak, inspirálónak vagy segítségnek érzi az olvasottakat, akkor annak az az oka, hogy valószínűleg sokkal több párkapcsolati konfliktusban vettem részt, mint bárki, aki ezeket a sorokat olvassa. Párkapcsolati mediátorként és coachként a munkám az, hogy házaspárokat segítsek abban, hogy meg tudják beszélni a problémáikat, és boldogabbá tudják tenni a kapcsolatukat.

Az elmúlt években félezer házaspár tisztelt meg azzal, hogy megengedte, hogy belelássak a kapcsolatukba, és irányt mutassak nekik. Azt hiszem, ma már nem sok olyan problématípus van egy párkapcsolatban, amivel ne találkoztam volna még. “

Párkapcsolati konfliktusok megoldásáról szóló hírlevelemet és cikkeimet több, mint 40.000 regisztrált magyar házaspár olvassa hétről hétre rendszeresen. Ahol a téma szakértőjeként találkozhatott velem:

A párkapcsolati coaching módszerének hazai meghonosítója és szakmai oktatója, ill. a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem mediátor képzésének meghívott oktatója vagyok. 2016-tól a Párkapcsolati Coaching és Mediációs Intézetet vezetem.

Magánéletem és hitvallásom

Nagyon hálás vagyok a feleségemnek, akivel lényegében tökéletes házasságban élhetek. Kislányaink otthoni nevelése mellett biztos bázist jelent számomra szakmai utamon:

Feleségemmel, Fannival, illetve Lea és Lili lányommal még 2015-ben

Fontos ugyanakkor, hogy a házasságomban megélt dolgokat nem hozhatom bele a napi munkámba. Példákat hozhatok a házasságomból, de az abban megélt konkrét megoldásokat már nem javasolhatom mindenkinek. Mert ez az én házasságom, a saját problémáival és az azokra adott saját megoldásainkkal.

Mert igen, problémák az én házasságomban is jönnek.

IDILLI HÁZASSÁG?

A fenti kép talán kicsit idillinek tűnik. De ez nem véletlen! A házasságom tényleg közelít az idillihez!

És ezt nem nagyképűségből írom le. És senkit nem akarok ezzel hergelni. Hanem üzenni akarok:

Az idilli házasságom egyáltalán nem a szerencse műve! Nem is azért ilyen jó, mert ez a hivatásom. Nem, nem erről van szó.

A házasságom azért idilli, mert megdolgoztunk érte.

Igen, sok munkánk van ebben a képben. Évek munkája. Dolgoznunk kellett a kapcsolatunkon. És legfőbbképpen magunkon! A feleségemnek is magán. És nekem is magamon.

Mert a feleségem és én is emberből vagyok. És ez azzal jár, hogy rendszeresen jönnek időzített bombák a kapcsolatunkban, amelyekkel meg kell küzdenünk.

Ha valaki abban a hitben él, hogy egyszer megold majd egy nagy problémát a párjával, és onnantól minden jó lesz, előre szólok: nagyon nagyot fog hasalni.

Mert a házasságban nem a problémamentesség a cél!

SOHA nem lesz problémamentes a házasságunk. Folyamatosan új helyzetek jönnek, amelyekben a problémák termelődnek! És ez egy természetes dolog!

A cél az, hogy legyen elég tudásunk, lelki erőnk és akaratunk a szembejövő problémákkal megküzdeni úgy, hogy eközben nem ellenséggé válunk, hanem egymást segítjük, támogatjuk és megértjük.

És ez sokszor ott kezdődik, hogy be tudjuk fejezni az önbecsapást, hogy velünk minden rendben van, és a másiknak kell megváltoznia.

Egy hosszútávra tervezett párkapcsolat akkor válhat idillivé:

  • amikor a problémák során be tudjuk látni a felelősségünket,
  • amikor ki tudjuk mondani ott legbelül magunknak, hogy nekünk még tanulnunk kell,
  • amikor tudunk akkor is cselekedni, ha éppen kényelmetlen vagy fáj,
  • amikor képesek vagyunk végighallgatni a másikat és őszintén feltárni azt, ami bennünk van.

Mert valójában nincs magától működő idilli párkapcsolat! Csak olyan párkapcsolat van, amelyben van egy férfi és egy nő, aki a párkapcsolatát idillivé teszi! Mindenki a maga részéről!

Örülök, hogy egyre többen hisszük és tudjuk mindezt, és hogy ezzel a gondolatommal egyáltalán nem vagyok egyedül!

Köszönöm , hogy velem tart! 🙂

Miért csinálom ezt az egészet?

Azt szeretném, hogy mindenkihez eljusson egy olyan emberismereti, kommunikációs tudásanyag, amellyel a párjával kialakuló konfliktusait könnyedén tudja kezelni, hogy a kapcsolat a harmónia és a szeretet irányába, ne pedig a széthúzás és a szeretetlenség irányába haladjon.

Személyes meggyőződésem, az emberi vitákat kizárólag békés úton, beszélgetés formájában lehet és kell rendezni. Nem a válás, a szakítás, és főleg nem a megtűrt rossz kapcsolat a megoldás akkor, amikor egy férfi és egy nő között egyre több a megoldatlan probléma és a nézeteltérés. Küldetésem, hogy megtanítsam, hogyan lehet szeretetben és békében élni egy házasságban.

Ha még nem töltötte le magának a Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat című ingyenes minikönyvet, akkor kattintson ide, hogy nehogy lemaradjon róla!

Sok erőt és örömöt kívánok a kapcsolatukhoz:

alairas2

Dr. Mészáros Ádám
párkapcsolati mediátor és coach
gyakorló férj és apa