Ahhoz, hogy a párunk valóban érezze, hogy szeretjük, beszélnünk kell a párunk szeretetnyelvét. A másik szeretetnyelvének ismerete nem más, mint tudni, hogy mivel lehet párunkat boldoggá tenni. Szinte mindenkinek mást jelent a szeretet és ahányan, annyiféleképpen tudjuk kimutatni azt. Ha nem úgy fejezzük ki a szeretetünket, amiből a párunk azt érzi, úgy hiába minden törekvésünk, a párunk nem lesz boldog mellettünk.

Gary Chapman, amerikai családterapeuta 20 év tanácsadói munka után megállapította, hogy az 5 szeretetnyelv nem más, mint: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. A házassági tanácsadás egyik legnagyobb szakemberének tartott Chapman úgy tartja: minden konfliktusunk abból adódhat a kapcsolatunkban, ha nem ismerjük a másik szeretetnyelvét.

1. szeretetnyelv: elismerő szavak

Minden ember arra vágyik a legjobban, hogy elismerjék. Ki nem örül a dicsérő, elismerő szavaknak? Nem csak a munkánkat, elvégzett feladatainkat lehet megdicsérni. Párkapcsolatban az elismerésnek rendkívül széles skálájával találkozhatunk. Naponta többször, egy-egy apró kis megjegyzéssel dicsérjük meg párunkat:

  • Adjuk tudtára, hogy nagyon finom kávét készített reggel, ügyes!
  • Dicsérjük meg, hogy milyen csinosan öltözött fel aznap!
  • Munka után hallgassuk meg, milyen élményekkel gazdagodott aznap a munkahelyén, ismerjük el eredményeit, tudását, munkáját!
  • Figyeljünk arra, milyen házimunkát, tevékenységet folytat otthon. Köszönjük meg neki, hogy szépen kitakarított, vagy finom vacsorát készített.
  • Ha még valami eszünkbe jut, lefekvés előtt ne felejtsük el elmondani neki!

2. szeretetnyelv: minőségi idő

A minőségi idő leginkább arra utal, hogy a párunkkal együtt töltött idő legyen teljes. Az olyan elfoglaltságok, melyek alatt nem lehet teljesen odafigyelni a másikra, nem minősülnek minőségi időnek. Ilyen a TV-nézés, újságolvasás, internetezés, takarítás, rendrakás. Ilyenkor figyelmünk egy adott dologra összpontosul, ami semmiképpen sem a párunk.

Emlékezzünk csak vissza, mi volt az a közös program párunkkal, mialatt úgy éreztük, még inkább közelebb kerültünk hozzá, mialatt megtudtunk róla valami újat, amit eddig magában tartott, tervezgetett? Egy délutáni séta, egy hétvégi kirándulás, az út a cukrászdáig mind-mind lehetőséget kínál fel arra, hogy újabb értékeket fedezzünk fel a másikban és ezáltal kapcsolatunk még szorosabb és gazdagabb legyen.

3. szeretetnyelv: ajándékozás

Ki ne szeretne ajándékot kapni? Az ajándékozás is a szeretet egyik kifejezési módja.

Akinek a szeretetnyelve az ajándékozás, az abból érzi, hogy szeretik, ha ajándékot kap. Ha a partnerünknek ez a szeretetnyelve, tehét az ajándékozás nyelvén “beszél”, tartsuk ezt tiszteletben. Lepjük meg többször apró kis figyelmességekkel.

Persze nem kell mindig tárgyakkal elhalmoznunk. Legyünk ötletesek! Az ajándékozás nyelvét remekül ötvözhetjük a minőségi idővel, amit (mint már tudjuk) az elismerő szavakkal tudunk jól ötvözni. Ajándékozzuk meg párunkat egy együtt töltött vacsorával a közeli étteremben, vagy menjünk el kirándulni, közben készítsünk szép fotókat. A legközelebbi meglepetés lehet a képekből összeállított videó, mialatt párunk kedvenc zenéje szól.

“Nem az ajándék értéke számít, hanem a szeretet az ember szívében.”

4. szeretetnyelv: szívességek

Apró tettek, kisebb-nagyobb munkák elvégzése, segítség, a másik kedvében járás – ezekkel mind-mind szívességeket teszünk párunknak. Ha társunk felettébb örül annak, hogy rendet csináltunk a gardróbban vagy kivasaltuk az ingjeit, az ő szeretetnyelve a szívességek. Így bármi ilyen jellegű lépésünket úgy értékeli majd, hogy mi szeretjük – hiszen – rendet raktunk a gardróbban vagy kivasaltuk az ingjeit.

Fontos! Tudjuk meg, hogy milyen módon tudunk számára kedveskedni! Az előző példákhoz visszatérve: ha párunk azt szereti, hogy a gardróbjában az általa kialakított rend szerint rendszerezzük a ruhákat, tartsuk magunkat ehhez! Ő ebből fogja igazán érezni a szeretetünket, még akkor is, ha mi eseteg ennek nem örünénk fordított esetben.

5.  szeretetnyelv: testi érintés

Az egyik legkézzelfoghatóbb az öt szeretetnyelv közül minden bizonnyal a testi érintés.

Legalább annyira fontos szerepe van az érintésnek egy kapcsolatban, mint annak egyébként az életben. Gondoljunk csak bele, mennyire csodálatos az emberi test. A látás, hallás, szaglás, ízlelés és tapintás mennyire fontos az életünkben. Kapcsolatunkban kifejezetten vágyunk az érzelmek testi kifejezésére is.

Ha párunknak a testi érintés a szeretetnyelve, akkor ezt is jól kell tudnunk kezelni. Ha nem sikerül kiderítenünk, hogy milyen fajta érintést kedvel szerettünk, kérdezzük meg bátran! Van, akinek elég egy kézfogás vagy egy puszi, de van, aki akkor érzi igazán, hogy szeretik, ha szorosan megölelik. Minden pár maga dönti el, hogy mi fér bele a kapcsolatába, megbeszélés során pedig kiderül, hogy azt milyen formában kedveli a másik fél.

Az 5 szeretetnyelv lényege tehát ez: ne a saját elképzelésünk szerint fejezzük ki a szeretetünket, hanem oly módon, amiből a párunk valóban érzi.

Ha szeretne a témában többet tanulni, töltse le ingyenes minikönyvemet a párkapcsolati konfliktusok kezeléséről!