Elfogadás

Az ideális társról alkotott képünk és a valóság

A fejünkben élő álom herceg vagy hercegnő, sok benyomásból alakul ki az évek folyamán.

  • Ihletet merítünk a szüleink kapcsolatából, hogy mit szeretnénk viszont látni partnerünkben illetve éppen mit nem.
  • Könyveket, cikkeket olvasunk, filmeket nézünk.
  • A Facebookon szemléljük a környezetünkben élők kapcsolatait.
  • Folyamatosan elemzünk, hasonlítgatunk és szortírozunk. Minél több időt töltünk magányosan, annál jobban csiszolgatjuk az ideánkat.

Mikor végre találkozunk az igazival, nem is sejti, hogy mennyi mindenkivel kell megküzdenie az elménkben. Ne gondoljuk, hogy egy régóta tartó kapcsolatot nem veszélyeztetnek ezek az álomképek! Ha egy kicsit is kezd ellaposodni egy szerelem, máris felbukkannak a klónok, aki hasonlítanak partnerükre, csak éppen mindenben jobbak! Kezdetét veszi a hasonlítgatás…

A szomszéd kertje mindig zöldebb

Könnyű belesétálni, a csapdába, hogy ha valami nem működik egészen jól kapcsolatunkban, kifelé tekintgessünk.

Ilyenkor jobban észrevesszük az ismerőseink boldogságát, az újságban és a TV-ben is csak azt látjuk, amit keresünk.

Olyan, mintha mindenki nekünk adna igazat, hogy jogos a vágyunk, a partnerünknek meg kell változnia ahhoz, hogy újra boldogok lehessünk. Vajon ez a kép mennyire felel meg a valóságnak? Hogyan lehet ezt megállítani?

TUDATOSAN.

Ennyi.

Meg kell tanulni féken tartani az elménket.

Ha a realitások talaján akarunk maradni kapcsolatunkban, akkor ne olvassunk olyan cikkeket, amik álom viszonyokról íródtak vagy tele vannak sztereotípiákkal.

Kerüljük el az olyan társaságot, ahol az ellenkező nem hiányosságait hangoztatják. Ezek különösen veszélyes helyzetek, mert csak egy pici fantázia kell és máris a mi partnerünk a főszereplő a történetben.

Megesik, hogy nem is vétett olyan nagy hibát, de egyszer csak azt kezdjük érezni, hogy mennyi bajunk van vele. Nem azt akarom mondani, hogy ne legyenek jogos elvárásaink a társunkkal kapcsolatban, sőt! De akkor hogyan tudjuk feloldani ezt az ellentmondást?

TUDATOSAN 2x is.

Rendet kell rakni a fejünkben.

Egy korábbi cikkben szó volt arról, hogy hogyan kell listát készíteni a kedvesünk értékeiről.

Ha megvan a listánk, kezdhetjük az új, számunkra valóságos álom partnert megalkotni.

Töltsünk vele sok időt, csiszolgassuk. Keressük meg a legalkalmasabb pillanatot és mutassuk be partnerünknek. Ismertessük össze őket, lehet, hogy ő sem ismeri saját maga legjobb oldalát! Ez legyen az etalonunk, ehhez már ragaszkodhatunk és kell is, hogy ragaszkodjunk hozzá. Úgy tegyük mindezt, hogy a partnerünk folyamatosan értesüljön a benyomásainkról. Másokhoz hasonlítgatni valakit igazságtalanság, de saját maga legjobbjához jogos. Persze ehhez el kell sajátítani egy szeretetteljes kommunikációt, hogy ne a hiányosságokat ecsetlejük folyamatosan.

Olyanná vállunk, amilyennek látnak minket

Mit jelent ez? Ha egy szülő ügyesnek látja a gyermekét és ezt elégszer mondja neki, a gyermek bátran fog kísérletezni, kellő önbizalma lesz hozzá, hogy valaminek többször is nekifusson. Így, ha elsőre nem is sikerül, a gyakorlásnak köszönhetően belejön és tényleg ügyes lesz.

(Figyelem! Ha a párkapcsolati konfliktusok kezeléséhez további hasznos tanácsokat szeretne megismerni, töltse le a Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat? című ingyenes minikönyvemet ide kattintva  >>)

Ha partnerünket, a legjobb tulajdonságaiból létrehozott ideaként látjuk, erről számos szóbeli megerősítést adunk és viselkedésünk is ezt tükrözi, lassan elkezd változni.

Persze a bírálgatást mellőzni kell!

Ez az egész egy időigényes feladat, de megéri a befektetést. Fel lehet fogni ezt egy próbatételnek is, mindenki megérdemel egy esélyt, ha nem térül meg a befektetésünk, talán tényleg alapvető hiba van a kapcsolatunkban.

Hajrá, munkára fel, jó kísérletezgetést!