Gary Chapman: Változzunk együtt

Nagyon egyszerű a válasz: sehogy!

Úgy értem ezt, hogy ne erőltessük, hogy egyedül ő változzon meg. Ezt általában senki sem veszi jó néven.

Néha annyira erős bennünk a vágy, hogy megváltoztassuk társunkat, hogy a manipulációtól sem riadunk vissza.

Nézzünk magunkba és tegyük fel a kérdést, párunk mindenben elégedett velünk? Persze erre lehet azt válaszolni, hogy: „Elégedett lehetne, hiszen én mindent megteszek…”, de vajon ezt ő is így gondolja? Biztos vagyok benne, hogy nem.

Kritika, zsörtölődés, szemrehányás, letolás

Egy párkapcsolatban a mindennapok előhoznak konfliktusokat, amiket vagy megoldunk sikeresen vagy velünk maradnak egy ideig. Hozzánk szegődhetnek akár 15-20 évre is, de nem ritka hogy az egész életünket elkísérik. Általában ezek banálisnak tűnő apróságok, amik idővel hatalmas problémává duzzadnak és megkeserítik a kapcsolatot. Miért alakul ez így a párkapcsolatunkban?

Azért, mert úgy érezzük a másik a hibás, mert ő nem változtat valamilyen rossz szokásán, ami idővel annyira idegesítővé válik számunkra, hogy nem bírjuk elviselni.

Mi erre a megoldás? A zsörtölődés, a szemrehányások és követelőzések semmi képen sem. Egy lehetséges megoldásként az egyik kedvenc írom, kedvenc könyvét szeretném ajánlani: Gary Chapman Változzunk együtt!

Változzunk együtt!

Ha változásra akarjuk bírni párunkat, nekünk is változtatnunk kell.

A hatás nem marad el, ha jól csináljuk, és ha megvan bennünk a hajlandóság, miért ne változhatnánk együtt. Hogy hogyan csináljuk ezt, ebben segít ez a könyvecske.

Igazán nem hosszú, úgyhogy nem kell sok időt ráfordítanunk az elolvasására, ellenben rengeteg gyakorlati ötletet ad. Érdemes elolvasni együtt, de ízelítőként leírom a három lépéses stratégiát, amivel az író sok száz párnak segített már.

1) Ismerjük el a múltban elkövetett hibáinkat, és kérjünk értük bocsánatot társunktól!

Nehéz falat ez. Kezdjük mindjárt az elején. Miért nekünk kell bocsánatot kérnünk, amikor a társunkat szeretnénk rábírni, hogy negatív hibáit javítsa ki?

Megmondom. Azért, hogy megteremtsük a megértés szeretetteljes légkörét. Van az a közmondás a szálkával és a gerendával: ha felhívjuk a figyelmet arra, hogy elismerjük a saját gerendánkat, jöhetnek a társunk szálkái is!

(Figyelem! Ha a párkapcsolati konfliktusok kezeléséhez további hasznos tanácsokat szeretne megismerni, töltse le a Hogyan kezeljem a párommal a konfliktusainkat? című ingyenes minikönyvemet ide kattintva  >>)

2) Tanuljuk meg társunk elsődleges szeretetnyelvét és használjuk napi rendszerességgel.

A szeretetnyelvekről Chapman doktor másik könyvében az Egymásra hangolva címűben olvashatunk

Mielőtt bármilyen változásra irányuló kéréssel állnánk elő, először gyakorlatot kell szereznünk abban, hogy hogyan tudjuk kifejezni a másik felé szeretetünket. Mire jó ez?

Azért választunk társat magunknak, hogy kiteljesedjen az életünk, minden egyes nap érezzük, hogy valakinek fontosak vagyunk.

Ez a kapcsolat elején könnyedén megy, amíg lángol a szerelem. Idővel aztán elkezd kopni, ilyen kor rá kell segíteni tudatosan. Nem baj, ha eleinte erőltetettnek tűnik, kis gyakorlással belejövünk és természetes lesz.

Mindenkinek van igénye az öt szeretet nyelv megnyilvánulásaira, de nem mindenkinek ugyanaz a legfontosabb. Derítsük hát ki, mit szeret a párunk legjobban: az ajándékokat, a szívességeket, az elismerő szavakat, a minőségi együtt töltött időt vagy a testi érintést?

Ha minden nap gyakoroljuk szeretetünk kifejezését a társunknak érthető módon, tovább erősítjük a szeret teljes légkört, amiben bátran előállhatunk a kéréseinkkel.

3) A változásra irányuló kéréseinket ügyesen fogalmazzuk meg.

Figyeljünk oda arra, hogy megfelelő időpontot válasszunk a különböző kérések tálalásának.

Ez egy intim dolog, semmiképpen sem mások előtt fogalmazzuk meg a kéréseinket. Azt a pillanatot válasszuk meg, amikor a társunk kellően laza tud lenni.

Akár ünnepélyessé is változtathatjuk az eseményt, hogy lássa, nem követelőzünk, fontos számunkra, azért kérjük a változtatásra, hogy a kapcsolatunk még jobb legyen.

Készíthetünk listát magunknak, hogy mikben szeretnénk, ha megújulna partnerünk. Biztassuk, hogy ő is készítse el a saját listáját! Minden alakalommal csak egy tételt válasszunk ki. Így lépésről-lépésre haladunk, lesz idő mindkettőnknek az alkalmazkodásra.

Nagyon fontos, hogy ha észleljük a változást, mutassuk ki örömünket a párunknak.

Nem lehet mindenben megváltoztatni a másikat

Befejezésül szeretnék még pár sort szentelni annak, hogy miért fontos az, hogy elfogadjuk: vannak dolgok, amiket nem tudunk megváltoztatni.

Egyszerűen azért, mert ha ezt belátjuk, kevésbé fogjuk boldogtalannak és becsapottnak érezni magunkat.

Ez nekünk fontos, nem a társunknak! Nem fog minket megdicsérni érte, valószínűleg hidegen hagyja, hogy elfogadjuk-e vagy sem. Miért? Azért, mert a személyiségének egy jelentős része.

Mindenkinek vannak ilyen megrögzött szokásai, amiket nem tud elhagyni. NEKÜNK IS!!!