A legtöbbször azért nem mond igazat az egyik fél a másiknak egy párkapcsolatban, mert attól tart, hogy ha kiderül mit csinált, akkor valami rettentő rossz dolog történik:

  • a másik rázúdít valami olyat, amitől irtózik,
  • odalesz a megbecsültsége,
  • a másik elfordul tőle.

Sokszor úgy tűnik tehát, hogy könnyebb elsumákolni, hazugságot gyártani akkor, amikor elkövetünk egy hibát.

Gondoljon csak egy gázolásra. Nagyon sokan cserbenhagyásos bűncselekményt követnek el, mert nem akarják beismerni a hibájukat. Félnek a büntetéstől, és azt gondolják, hogy ha nem derül ki, hogy ők voltak, akkor megúszhatják.

Bizonyos értelemben ez így is van, de milyen lehet ezzel a tudattal leélni egy életet? Hát nem túl jó, az biztos.

Így érzi magát az ember, amikor először hazudik egy nagyot a párjának.Így érzi magát az ember, amikor először
hazudik egy nagyot a párjának.

Ha hazudunk, akkor a figyelmünk egy része állandóan azzal foglakozik: “vajon nem tudta meg valahonnan”? Ettől persze egyre rosszabbul érezzük magunkat, amit a másik is észre fog venni. A másik elkezd azon gondolkodni, hogy mi változhatott meg, ahogy nem olyanok vagyunk, mint korábban.

Ha valamivel kapcsolatban hazudunk, akkor kialakul egy olyan terület, amelyről már nem tudunk a párunkkal könnyedén beszélgetni. Így csökken az őszinteség és a megértés közöttünk. És utána ugyanazzal kapcsolatban még valószínűbb, hogy hazugságba keveredünk.

Tehát nem túl jó ötlet hazudni, ha az a célunk, hogy hosszútávon szeretetben és egyetértésben éljünk együtt a párunkkal.

A megoldás egyszerű…

1) Ha Ön épp olyan helyzetben van, amikor döntenie kell a hazugság és az őszinteség között, akkor az utóbbit válassza.

2) Ha pedig már sajnos megtörtént a füllentés, akkor egy érdekes lépéssoron kell végigmenni, amelyről a VeszekedésSTOP tréningemben beszélek részletesen. Enélkül a lépéssor nélkül egy hazugság akár a teljesen tönkreteheti a kapcsolatot, az eltávolodás és szakítás esélye megnő.

Nők és férfiak közötti különbségek?

A nők legtöbbje azt állítja, hogy a férfiak hazudnak többet, a tudományos kísérletek és kutatások azonban állítólag azt mutatják, hogy a két nem nagyjából ugyanannyiszor hazudik.

Azt mondják, hogy a azért hazudik, hogy a másikban jó érzéseket váltson ki, a férfi viszont azért, hogy jobb színben tűnjön föl. Külön érdekesség, hogy a férfinak ez a jobb színben való feltűnés többnyire nem is a hosszútávú választásért való, csupán a pillanatnak szól.

Hogyan kezeljük a hazugságot?

Megelőzéssel: ha valami nem az elvárásaink szerint alakul, ügyeljünk arra, hogy azt megfelelő hangnemben mondjuk el a másiknak. Ne kergessük a párunkat hazugságba!

Folyamatos visszajelzéssel: soha nem hagyhatjuk a másikat, hogy hazudjon nekünk. Amint ezt észleljük, jelezzük neki. Aki akár egy hazugságot is elnéz, utána ő is ugyanolyan sáros a hazugság kialakulásában.

Pozitív hozzáállással, egyenrangúan: soha ne támadjuk le a másikat azzal, hogy hogy „ez nem így van, hazudsz”. Vannak, akik ugyanis, akik erkölcsi felsőbbrendűséget akarnak kiépíteni a másik leleplezésével. Sajnos azonban nem jó, ha a másik leleplezése, a hazugságára való rámutatás a célunk. Ha a párunk nem mond igazat, mindig át kell gondolni: vajon miért teszi ezt? Lehet, hogy csak a megfelelő időpontra vár, hogy elmondhassa az igazságot? Netán úgy viselkedem, hogy nem mer elmondani valamit?

Végül egy sokatmondó idézet

Hazudni tanít aki tiltással nevel.
De hazudni könnyebb, mint hibát ismerni el.

(Junkies együttes)