Hála a párkapcsolatban

Hálát adni minden nap a kedvesemért, akkor is, ha mélyponton vagyunk?  Hogyan menti meg a kapcsolatokat, ha a párok folyamatosan látják a másik értékeit?

“A nap lezárásának fontos része, amikor összegezzük az egész napos eseményeket.

Ilyenkor minden mérlegre kerül, a jó dolgok megmaradnak szép emléknek, a rosszakat pedig igyekszünk elfelejteni vagy tanulni a hibáinkból, de sokszor elraktározódnak a tudatalattinkban. Társunkkal kapcsolatban is lehetnek negatív érzéseink.

Ha ezeket pillanatnyilag lehetetlen feloldani, mert nem tudjuk megbeszélni őket, összegyűlhetnek, és nagyon nyomasztóvá válhatnak.

Régebben ilyen alkalmakkor sosem hagytam elaludni a férjemet, addig nyúztam, amíg sikerült egy jó kis veszekedést kikényszerítenem. A feszültség ugyan oldódott bennem, de a probléma nem rendeződött. Ez nem a legokosabb megoldása a konfliktusoknak.

Ahhoz, hogy párkapcsolatunkban sikeresen jussunk túl egy problémán, szükség van arra, hogy ne vádaskodva, hanem szeretettel kommunikáljunk egymással.

Ez így leírva nagyon szépen hangzik, de hogyan lehet megvalósítani? A következő sorokban megosztom az én bevált módszeremet.

Különleges hála-napló

Egy karácsony alkalmával különleges ajándékot készítettem a férjemnek. Vettem egy kis alapú naptárt és az év mindenegyes napjára beírtam, hogy miért szeretem Őt. Amikor ez történt nem voltunk éppen a legjobb viszonyban. Nem tudom pontosan neki mit jelentett az én ajándékom, de én rengeteget nyertem belőle. Világossá vált számomra, hogy mik a fontos dolgok, amik minden körülmények között megvannak, csak nekem kell látnom őket.

Ezt a gyakorlatot bárki bármikor elvégezheti:

  • Egy nyugodt pillanatban szükség lesz egy papírra és egy tollra. Ezután az emlékezetünkből mindent elő kell bányászni, ami a kedvesünkkel kapcsolatban pozitívumként eszünkbe jut. Ezek lehetnek tulajdonságok is, de konkrét helyzetek is, amikben tetszett a viselkedése. Minden számít, a nézése és a járása is. 🙂 
  • Addig kell dolgoznunk, amíg minimum egy A4 lapot meg nem tudunk tölteni szerelmünk számunkra fontos adottságaival. A legjobb eredményt akkor tudjuk elérni, ha 365 dolgot sikerül összegyűjtenünk.
  • Ha elkészült a lista, alaposan olvassuk át és próbáljuk memorizálni. Ha ez nem megy, ragasszuk ki a szekrényünk belsejére vagy tegyük be a tárcánkba. A lényeg az, hogy olyan helyen legyen, ahol gyakran a kezünkbe akadhat, ne kelljen keresgélni.
  • Használjuk minden nap! Esténként vegyük elő, amikor lefekvéshez készülődünk, kicsit gondolkodjunk el az egyiken.

Miért is fontos ez? Ha nem látjuk már ilyennek, vajon miért van így? Tehetünk-e arról, hogy megváltozott? Hogyan tudnánk újra előhozni?

Munkánknak a következő veszekedésnél lesz a legnagyobb jelentősége. Mindig kettőn áll a vásár. Ha elmérgesedik egy viszony, abban mindkét félnek van szerepe.

Szeretjük a másikét elnagyolni, míg a magunkét lekicsinyíteni. Minél jobban benne vagyunk a gödörben, annál inkább hajlamosak vagyunk lefelé nézni és csak a rosszat látni.

A listánk segítségével fényt tudunk gyújtani magunknak, hogy kimászhassunk a gödörből. Lesz mihez viszonyítanunk, lesz miért küzdenünk. Hiszen az az ember, aki annyi szépet és jót produkált még mindig ott van, csak lehet, hogy mi látjuk másként. Egy jobb pillanatban akár meg is ajándékozhatjuk a másikat a gyűjteményünkkel.

Mi van akkor, ha nagyon nehezen megy a lista elkészítése és a papír szinte üres marad?

Akkor meg kell próbálni olyan dolgokkal kitölteni, amilyennek képzeljük az ideális kedvesünket.

Itt jön a dolog neheze, ezután minden egyes nap meg kell próbálnunk meglátni egyet-egyet ezekből a dolgokból a párunk viselkedésében. Nem baj, ha ez nem velünk kapcsolatos. Írok egy példát:

Sok nő számára fontos, hogy családcentrikus legyen a választottja, de az már roppantul idegesíti, ha túl sok időt tölt az anyjával. Ilyenkor meg lehet látni azt, hogy érték, ha a másik a szüleivel törődik. Ez a fajta hozzáállás segít elmélyíteni a szeretetet és a kedvességet a kapcsolatban. Ne csak elmélkedjünk egy adott tulajdonságról, hanem adjunk érte hálát! Ha nehezen megy, vezessünk naplót róla, amiben rögzíthetjük a gondolatainkat, hogy később is bele tudjunk olvasni.

Amikor hozzászoktunk a hálaadás gyakorlatához, elegendő lesz egy könyvjelző, az aktuális olvasmányunkba, ami figyelmeztet, hogy ne felejtsük el. Ez a napi kis rutin képes újjá varázsolni egy megfáradt kapcsolatot!”

(A cikket egy boldog, kiegyensúlyozott házasságban élő feleség, háromgyermekes anyuka írta meg kérésemre. Ezúttal is köszönöm a beszámolót.)