Nők és férfiak vagyunk

Nők és férfiak vagyunk.

És ez rengeteg konfliktushoz vezethet egy párkapcsolatban. Íme néhány egyszerű példa:

– Férfiként locsi-fecsinek érezhetünk egy nőt: “Nem tudnád rövidebbre fogni? Mikor térsz már a lényegre?

– Nőként hiányunk támadhat beszélgetésben: “Miért nem beszélgetsz velem mélyebb dolgokról?

– Férfiként túlbonyolítósnak címkézhetjük a feleségünket: “Miért borulsz ki egy ilyen apróságtól? Túlkombinálod a dolgokat. Nincs itt igazán probléma…

– Nőként úgy érezhetjük, a társunk nem figyelmes, nem ért meg.

A konfliktusok valódi okai

Ezek a kommunikációs, érzelmi különbségek nem abból adódnak, hogy a társunk rossz,figyelmetlen, önző, elviselhetetlen ember. Hanem abból, hogy bizony a férfiak és a nők működésében különbségek vannak.

Éppen ezért minden kedves Olvasómnak jó szívvel javaslom, hogy ismerje meg jobban önmagát és a társát ilyen szempontból. Ismerje meg a férfi-női érzelmi, kommunikációs, párkapcsolati működési különbségeket!

Merthogy amennyire egy nő haragszik, hogy nem lehet a társával beszélgetni, a férfi ugyanannyira utálja, hogy mindig beszélgetnie kell – ráadásul a kapcsolatról és az érzelmekről!

Amennyire egy férfi követelőzősnek és elégedetlennek látja a feleségét, a nő ugyanannyira szeretetre és odafigyelésre kiéhezve élheti a mindennapjait!

Méreg helyett elfogadás

Én nagyon ellene vagyok az általánosításoknak. Nem hiszek abban, hogy valaki “férfi” vagy “nő”, és azzal már le is írható az ő személyisége. Nagyon is nem! Attól szép a világ, hogy nincsenek sablonemberek.

Ugyanakkor a társunk iránt érzett haragunkat csökkentheti, a másságának elfogadását segíti, haMEGÉRTJÜK, hogy nem mindig csak a másik szándékával, motivációjával, odaadásával van a gond. Hanem a konfliktusok forrása az, hogy a másik MÁSHOGY van “összerakva”, MÁSHOGY működik.

Sajnos rengeteg házassággal van dolgom, ahol a férj kezdetben nem rossz szándékból hanyagolja el a feleségét, hanem tudatlanságból. Klasszikus példával élve: a felesége kocsiját mossa le ahelyett, hogy beszélgetne vele inkább.

És azzal is találkozom, hogy jószándékú feleségek egyre kritikusabb hangot ütnek meg a férjükkel szemben amiatt, hogy nem kapnak odafigyelést és beszélgetéseket. És ezzel az elégedetlenségükkel végül elmarják maguktól a férjüket.

És mire eljutnak hozzám, kiégve, egymást bántva, csalódottan, a másikat okolva ülnek egymás mellett. Pedig ha szántak volna arra időt, hogy mélyebben megismerjék magukat és egymást! Egymás személyiségének női és férfi elemeit…

Tanuljuk meg a társunk működését!

Ön- és párismeretünk fejlesztése elengedhetetlen, ha hosszútávú kapcsolatra vágyunk. Foglalkozzunk hát a témával! És ismerjük meg a társunkat minél előbb olyan szempontból is, hogy nőként/férfiként hogyan és miért úgy működik, ahogy.

Ebben ma már rengeteg könyv, kiadvány, előadás a segítségünkre van.

A praxisomból van olyan tapasztalatom is, hogy egy ilyen “nők-férfiak” könyv elolvasásával egyik pillanatról a másikra megértette egy feleség a férje viselkedését. És az örökös elégedetlensége – amit a férje szeretetlenségnek élt meg – elfogadásba csapott át. És könyv hatására a férje is sokkal ügyesebbé vált abban, hogy a felesége kedvében járjon. Elsőre még talán csodának is tűnt. Pedig valójában nem az volt.

Képezzük hát magunkat a témában, és értsük meg ezt a furcsa valakit magunk mellett!

Aki talán nem is annyira furcsa, csak máshogy működik, mint mi!